Affiliate marketing

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van marketing op het internet waarbij een adverteerder de affiliate (partner) beloont voor een lead of verkoop. Een affiliate plaats op zijn website linkjes en/of advertenties naar de website van de adverteerder. Zo zorgt hij ervoor dat zijn bezoekers naar de website van de adverteerder gaat. Wordt deze bezoeker vervolgens een lead of klant dan krijgt de affiliate een vergoeding.

affiliate marketing

Voorbeeld:

Adverteerder:  Online kleding winkel
Affiliate:            Blog over nieuwste trends op het gebied van kleding

De affiliate schrijft een blog over een nieuw soort spijker broek. Daarbij plaats de blogger een link naar de online winkel van de adverteerder. Een lezer klikt op deze link en besteld vervolgens de broek. De affiliate krijgt een bepaald percentage van het verkoop bedrag.

online-marketing-diensten

Affiliate marketing: Adverteerder

Het kan als onderneming een toegevoegde waarde zijn om gebruik te maken van affilate marketing. Op deze manier breng jij je product en/of dienst meer onder de aandacht, want door te kiezen voor de juiste affilite/publisher krijg je meer exposure onder je doelgroep en dit in ruil voor een klein deel van de omzet (alleen bij daadwerkelijk een lead of verkoop). Je betaald de affiliate een bepaalde vergoeding en het bedrijf dat jou in contact brengt met de affiliate. Een aantal van deze bedrijven zijn; Daisycon, Tradetracker en Zanox.

affiliate marketing 2

Wil je gebruik maken van zo’n bedrijf, dan doorloop je de volgende stappen;

  • Als adverteerder meld jij je aan bij zo’n bedrijf.
  • Vervolgens lever je, als bedrijf zijnde, promotiemateriaal aan zoals banners, tekstlinks en een eventuele productfeed.
  • Je maakt afspraken omtrent een lead of een sale. Dit kan een vast bedrag of percentage zijn.
  • U wordt toegevoegd in het netwerk van publishers.
  • De publisher zal aangeven dat hij jou promotiemateriaal wil plaatsen op zijn website.
  • Jij moet deze publisher eerst goedkeuren, voordat hij dit kan en mag plaatsen.
  • De publisher plaatst het promotiemateriaal.
  • De bezoeker van de publisher wordt een lead of plaatst een bestelling.
  • Je betaald een vast bedrag of percentage aan de publisher en een percentage aan het bedrijf met het affiliate netwerk.

Affiliate marketing: Affilate/Publisher

affiliate-marketing-3Jij hebt een goed bezochte website of jij hebt een leuk idee voor een nieuwe website. Hier verkoop jij zelf geen producten, maar wil jij toch iets verdienen! In dat geval kan het interessant zijn om affiliate te worden. Op deze manier kun jij jou bezoekers doorverwijzen naar websites van adverteerders en krijg jij bij een lead of aankoop een bepaalde vergoeding.

Het klinkt natuurlijk interessant om geld te verdienen aan je website. Let hierbij wel op dat jij je niet helemaal blind staart op het “grote” geld. Ga dus niet je gehele website vol zetten met banners, linkjes etc., om maar te komen tot leads of aankopen. Deze aanpak doet afbraak aan jou website en zal snel leiden tot minder bezoekers. Het is van belang dat je de website schrijft vanuit een bepaalde passie, zo is het makkelijker om een website te vullen met content. Wanneer het geen passie voor je is zal het een grote opgave worden om de website te vullen en zul jij dit terug zien in je bezoekers.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone